![](/media/lib/53/popcorn-c83aee4a3b2a5dfd4cc2ca73d904bcff.jpg)
Nawyk znieczula na zły smak
5 września 2011, 11:09Psycholodzy wzięli pod lupę nawykowe jedzenie i stwierdzili, że gdy mózg skojarzy jedzenie danego produktu, np. chipsów, z jakimś otoczeniem, np. kinem lub kanapą przed telewizorem, będzie podtrzymywać jedzenie tak długo, jak działają określone bodźce. Nieważne przy tym, czy produkt jest świeży i smaczny, czy kompletnie pozbawiony smaku. I tak zostanie zjedzony…
![](/media/lib/87/n-mozgopodobny-obiekt-986498aedf575d412d9261b607dedcd8.jpg)
Jak wygląda cierpliwość na ukończeniu?
19 czerwca 2012, 11:24Zdjęcia uzyskane na University of Iowa pokazują, jak wygląda mózg osoby, która straciła cierpliwość. Studium Williama Hedgcocka potwierdziło, że samokontrola jest skończoną właściwością, która wyczerpuje się podczas użytkowania. Uszczuplenie zasobów zmniejsza prawdopodobieństwo, że zachowamy spokój w kolejnej trudnej sytuacji.
![](/media/lib/153/n-wielkikomar-7dde1dfd149d6b20216e36a573848768.jpg)
Florydę czeka inwazja olbrzymich komarów?
11 marca 2013, 11:15Entomolog Phil Kaufman z University of Florida ostrzega, że tegorocznego lata Florydę może czekać inwazja olbrzymich komarów. Owady z gatunku Psorophora ciliata już w ubiegłym roku były bardzo dokuczliwe. Tym razem może być gorzej. Nie byłoby to zaskoczeniem, biorąc pod uwagę ich liczbę z ubiegłego roku - mówi Kaufman.
![](/media/lib/187/n-neurous_logo-51f56f2378bc69f185c43beb4b9911c6.jpg)
Zapraszamy do udziału w konferencji NEURONUS 2014 IBRO & IRUN Neuroscience Forum
19 lutego 2014, 09:07Serdecznie zapraszamy do udziału w konferencji NEURONUS 2014 IBRO & IRUN Neuroscience Forum, która odbędzie się w dniach 25-27 kwietnia 2014 w Auditorium Maximum UJ w Krakowie.
![](/media/lib/213/n-kotwpudelku-be0eace67cdba4615319ab137ea02e1d.jpg)
Po co kotu pudełko?
9 lutego 2015, 11:21W internecie roi się od filmów, na których koty próbują wcisnąć się do różnej wielkości pudełek. Naukowców od dawna zastanawiało to zachowanie zwierząt. Teraz grupa uczonych z Wydziału Weterynarii Uniwersytetu w Utrechcie postanowiła sprawdzić, czy możliwość schowania się w pudełku przyczynia się do redukcji poziomu stresu u kotów w schroniskach.
![](/media/lib/214/n-mysz-8a59d9481832796e55c068ad6419b711.jpg)
Probiotyk hamuje wzrost raka wątrobowokomórkowego
24 lutego 2016, 13:42Oddziałując na mikrobiom, probiotyki modulują wzrost raka wątrobowokomórkowego (HCC) u myszy.
![](/media/lib/116/n-dna-704faa9eb2c555e79d9e85ebca730229.jpg)
Nusinersen - obiecujący lek do terapii genowej
6 października 2016, 10:34Rdzeniowy zanik mięśni to rzadka choroba, wskutek której dochodzi do postępującego upośledzenia mięśni szkieletowych. Dzieci z najcięższą postacią tej choroby nie są w stanie ani stać, ani siedzieć i zwykle umierają przed 2. rokiem życia. W ostatnim jednak czasie niektórzy rodzice takich dzieci opublikowali filmy, na których widać, jak ich pociechy samodzielnie siedzą, a nawet chodzą przy pomocy drugiej osoby
![© azrainman](/media/lib/109/n-1199723054_316424-ae4528875c500b68a83fe8a596afae11.jpeg)
Ryzykujemy wywołaniem najgwałtowniejszych zmian klimatu w dziejach Ziemi
31 sierpnia 2017, 11:08Jeśli chcemy dowiedzieć się, jak może zmieniać się klimat naszej planety, powinniśmy poszukać wskazówek w przeszłości. Pozostaje jedynie pytanie, jak daleko w przeszłość powinniśmy sięgnąć, by odnaleźć okres, w którym zachodziły podobne zmiany klimatyczne co obecnie
![](/media/lib/87/n-banknotytunel-db5cd84a5064fb749a39d33861780f16.jpg)
Ustanowiony przez Microsoft rekord już wkrótce zostanie pobity?
30 lipca 2018, 08:32Przez długi czas wydawało się, że Apple będzie pierwszą firmą, której rynkowa kapitalizacja przekroczy bilion dolarów. Jednak koncernowi z Cupertino zaczął deptać po piętach Amazon, a i reszta konkurencji nie jest daleko. Co ważne, eksperci nie obawiają się bańki na rynku IT.
![](/media/lib/87/n-serce-17945ec552cd72e5cfabc49a764bbed2.jpg)
Śmiercionośna kombinacja: pomijanie śniadań i późne obiady
18 kwietnia 2019, 12:51Osoby po przebytym ataku serca, które nie jedzą śniadań i bardzo późno jedzą obiad, narażają się na znacznie wyższe ryzyko zgonu. Takie wyniki opublikowano na łamach European Journal of Preventive Cardiology.